Milyen fő betűtípusok vannak?

Talpas – serif betűtípusoknál a betűknek kis talpai vannak. Ezek klasszikus, tradicionális kinézetűek, gyakran használjék őket könyvekben és újságokban.

Talpatlan- sans serif betűtípusoknál nincs a betáknek talpuk. Tisztább, modernebb kinézetűek, és online felületeken könnyebben olvashatók.

Display betűtípusoknak több csoportja is van, mint a script fontok, díszbetűk. ezeket figyelemfelkeltésre dekorálásra használjuk pl. címekben, vagy grafikai elemként. 

Betűtípusok párosítása

A kevesebb több elv itt is érvényesül. vagyis 2, maximum 3 betűtípust keverjünk egy terven belül. Ha nagyobb kontrasztot szeretnénk elérni, azt inkább a betűméret vagy a betűvastagság növelésével, vagy a betűstílus változtatásával tegyük. Az ellentétek is lehetnek attraktívak, mint a san serif – serif párosítás, a magas betűtípus alacsonnyal, vagy a dekoratív egyszerűvel való keverése. A másik sokszor emlegetett mondat a grafikusok körében, hogy kis különbség nem különbség. Ilyenkor ugyanis a szemlélő inkább hibának gondolja a különbséget, nem pedig szándékos tervezés eredményének.

Ezeket ne keverd: azonos betűcsoportba tartozó betűtípusok (kivétel a díszbetűk), a változó vonalvastagságú típusokat egymással, változó vonalvastagságú dőlt változata a kézírásossal, talpas lineáris a talpatlan lineárissal
Jól keverhetők: változó vonalvastagságú típusok a lineáris típusokkal, lineáris a kézírásos vagy dőlt típusokkal

Mi a ligatúra?

Két vagy több betű egybeolvasztása. Lényege, hogy bizonyos betűpárokat nem két különálló karakterrel kell szedni, hanem eggyel. A magyar nyelvben ligatúrát az fi, ff, fj, fl, ffi, ffl betűkapcsolatoknál kell alkalmazni. A legismertebb ligatúra az „&” („et”) jel, mely az „e” és a „t” egyesítéséből keletkezett.

Mi a hierarchia?

A hierarchiát arra használjuk, hogy vezessük az olvasó figyelmét a legfontosabb mondanivalótól a kevésbé fontos felé. Vagyis ez mutatja meg, hogy hol kell elkezdeni az olvasást, és merre kell haladni.

Mi a Leading?

Más néven sortávolság, ez a sorok közötti üres hely méretét jelenti. Általában a sormagassás 10-20%-a a megfelelő. Helyes megválasztása segíti az olvashatóságot.

Mi a tracking?

A karakterek közötti távolságot jelenti. A tervezés megkívánhatja, hogy kissé széthúzzuk, vagy összetoljuk a betűket. 

Mi a kerning?

Bizonyos karakterek közötti távolság. A trekkingel ellentétben itt fontos megnézni, hogy milyen karakterek vannak egymás mellett, mert minden betű másként mutat a másik mellett. Vannak rossz kerninggel készült betűtípusok, főleg az ingyenesek között, mindig nézzük meg, mielőtt elkezdünk használni egyet.

Mi az egalizálás?

Az a folyamat, melynek során egyes betűpárok közötti térközt csökkentjük vagy növeljük attól függően, hogy milyen betűk kerülnek egymás mellé

Mi a kiskapitális betűváltozat?

Ebben a formában a kisbetűk is olyan alakúak, mint a nagybetűk, de valamivel kisebb méretűek. 

Mik a betűválasztás szempontjai? 

A szöveg tartalmának, hangulatának megfelelő típust kell választani. Hosszabb szöveghez jól olvasható, klasszikus betűtípust válasszunk, rövid, figyelemfelkeltő szöveghez választhatunk különleges típust is. Ha használunk képeket is, akkor azokhoz is illeszkedjen a betűtípusunk. Legyen árvíztűrő, vagyis tartalmazza a magyar ékezetes karaktereket.

 

Érdekesség: a betűtípusok bizonyos csoportjai egyes kultúrákban kötődnek egy témához. A gót betűkről sokan a horror és fantasy irodalomra asszociálnak, mert ezek a betűtípusok a témakör reklámjaiban gyakran előfordulnak.

Érdekesség: kurrens számok: a kisbetűkhöz hasonlók, melyek jobban beleolvadak a kisbetűs szövegbe. ezeket nem tartalmazza minden fontkészlet.