Szeretnéd, hogy már a bemutatkozó lapod grafikája is profizmust sugározzon?

Minden első találkozásnál kialakul rólunk egy kép a másikban, akaratlanul is lesz egy benyomása velünk kapcsolatban. Amikor egy munkára jelentkezünk, vagy egy megbízást szeretnénk elnyerni, nagyon fontos, hogy milyen lesz ez az első benyomás, amit a másikban kialakítunk magunkról.

Ebben a cikkben adok néhány gyakorlati tanácsot, amivel te magad is magasabb színvonalú bemutatkozót tudsz majd készíteni akár a Canvában is. A végén pedig találsz egy linket az ingyenes Canva sablonokhoz.

Előkészületek

Először írd le, hogy mit szeretnél elmondani a bemutatkozásodban. Itt nem kell mindent elmondani, csak a lényeget, röviden, tömören, vázlatosan. Ami mindenképp szerepeljen benne: a neved, a szakmád, és az elérhetőséged (telefonszám és e-mail cím, esetleg weboldal címe). Ha megvan a tartalom, akkor látod már, mennyi helyre van szükséged. Én azt javaslom, hogy vagy négyzetes képarányt válassz, ami alkalmas a social media felületeken kiposztolásra, vagy A4-es képformátumot, és inkább egy de maximum két oldal terjedelműt.

Elrendezés, layout

Elérkeztünk az egyik legnehezebb részéhez a tervezésnek. Van néhány elv, amiket ha követsz, akkor már biztosan szép, rendezett megjelenése lesz a bemutatkozódnak.

A kevesebb több. Vagyis ne akarj mindent itt leírni, mert akkor elveszik a lényeg. Ha meg tudod ragadni az érdeklődőt egy két fontos mondattal, akkor úgyis utánanéz a részleteknek. Ez igaz a grafikai elemekre is. Nem kell mindenből, minden mennyiségben.

Az előzőhöz kapcsolódik a következő elv: hagyj üres helyet (white space) az elemek között, hogy az olvasó „kapjon levegőt”. A túl zsúfolt elrendezés sokkolóan hathat.

Bár az ember ösztönösen szereti a szimmetrikus dolgokat, és szívesen használunk középre rendezést, én azt javaslom, hogy inkább balra rendezd a szöveges részt, sokkal izgalmasabb és elegánsabb lesz tőle az össz benyomás.

A mondanivalód tagold, és rendezd hierarchikusan. A fontosabb részeket emeld ki méretezéssel, vastagítással, színnel. A kevésbé fontos lehet kisebb, normál betű, de legyen jól olvasható. Figyelj az arányokra is. Az elemek között legyen érezhetően nagy a különbség, de nem kell túl nagynak lennie.

A betűtípus választásánál figyelj az olvashatóságra. Használhatsz többféle betűtípust, de maximum kettőt javaslok, és a kettő között legyen érezhetően nagy különbség.

Ismétlés: használj ismétlődő grafikai elemeket, ezek kellemes benyomást keltenek.

Tipp: A talpas betűk tradicionálisak, eleganciát, exkluzivitást sugallnak, a talpatlanok modernek, frissek, fiatalosak. Ne használj script betűt.

Fotó

A bemutatkozódon legyen rólad fotó, ez bizalmat ébreszt. Jó, ha olyan fotót teszel ki, ami erre a célra készült, és nem egy nyaraláson vagy buliban gyorsan ellőtt kép. A fotón legyen jól látható az arcod, megfelelő szögben és megvilágítással. Lehetőleg friss képet használj, ne egy sok évvel korábbit.

Szín

A színválasztás szintén egy nehéz kérdés. Először gondold át, hogy milyennek szeretnéd, hogy lássanak: elegáns, exklúzív, barátságos, kedves, játékos, fiatalos. Ennek megfelelően keress színt a posztodhoz. Ne használj túl sok színt, mert attól zavaros lesz az összkép. Itt is igaz a kevesebb több elv.

Szeretnél ingyenes, Canvában szerkeszthető bemutatkozó sablonokat?

[mailerlite_form form_id=4]